Development solutions for small businesses

Înființarea și dezvoltarea fermelor agricole prin Măsura 121

Aș vrea să încep cu o clarificare : în 20 Mai se deschide sesiune doar pentru Măsura 121 – Modernizarea exploatațiilor agricole. A nu se confunda cu Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri. Se pare că există în presă o confuzie destul de mare între cele doua linii de finanțare deși diferențele sunt destul de mari.
Pentru a accesa Măsura 112 trebuie să existe o exploatație înregistrată la APIA, Registrul Agricol și DSVSA în care tânărul fermier (pana in 40 ani) se poate instala ca și șef de exploatație pentru prima dată. Ajutorul financiar nerambursabil (AFN mai departe) depinde de mărimea fermei sau de numărul de UDE și a fost între 12.000 euro și 40.000 euro (se estimează că va crește în acest an până la 60.000 euro).
UDE-urile (unitatea de dezvoltare economică) sunt stabilite pentru fiecare cultură în parte și le gasiți în formularul cererii de finanțare (www.apdrp.ro, măsura 112, Anexa 1 – cererea de finanțare, pagina 9). Introduceți suprafețele declarate la APIA pentru fiecare cultură în parte și în josul paginii veți obtine UDE-ul aferent și valoarea AFN pe care o puteți primi. Pentru aceasta linie de finanțare nu se știu condițiile pentru anul 2014 și estimăm că se vor schimba condițiile programului. Vă sfătuim să asteptați publicarea ghidului solicitantului nou înainte de a face pași pentru accesarea acestui program.
Prin Măsura 121 se pot înființa și moderniza exploatații agricole (cultura mare, legumicultură, pomicultură, zootehnie etc), AFN e de 40% din valoarea investiției propuse și se poate majora până la 75% daca proiectul e depus de o persoană sub 40 sau daca ferma se află în totalitate în zonă defavorizată sau zonă montană și poate ajunge până la 1.000.000 euro.
Prin acest program nu se pot achiziționa animale sau teren. Investițiile care se finanțează sunt:
  1. construcții de spații pentru animale,
  2. silozuri și depozite cereale (doar pentru producția proprie),
  3. utilaje agricole,
  4. utilaje specifice diferitelor activitați zootehnice,
  5. înființare livezi (aici intră toate cheltuielile necesare înființării livezii, inclusiv materialul săditor)
  6. solarii sau sere dar și spații și echipamente pentru prelucrarea și procesarea producției proprii.
Daca doriti sa realizați una din investițiile de mai sus, înainte de a mă contacta pentru o discuție va recomand să faceți următorii pași:
  1. Trebuie sa identificați clar domeniul care vă interesează (cultura mare, legumicultură, pomicultură, zootehnie etc) și ce investiție doriți să realizați – pentru aceasta trebuie să obtineți cel puțin o ofertă pentru fiecare obiect de investiție propus. Astfel vom avea o imagine clară asupra proiectului propus și vom putea avea o discuție productivă.
  2. Situația terenului trebuie să fie clară și să poată fi trecut pe persoana/ SRL-ul pe care se va depune proiectului (dacă se vor realiza construcții sau solarii sau înființare livadă, terenul trebuie să fie în proprietate).
  3. Forma juridică pe care se va depune proiectul: Persoană fizică/PFA/II sau SRL (dacă aveți deja PFA/II/SRL vă rog să pregatiți și copie CUI și bilanț 2013)
Dacă nu sunteți hotarați asupra investiției puteți urma chestionarul de AICI (http://sistemexpert.apdrp.ro/) care vă va da o idee mai clară asupra liniilor de finanțare prin FEADR și ce condiții sunt pe fiecare program.
Un alt instrument util pe care vi-l recomand îl găsiți AICI (http://www.apdrp.ro/content.aspx?item=2161&lang=RO). Găsiți câteva tutoriale care vă pot ajuta să vă faceți o imagine despre ce înseamnă un program cu fonduri nerambursabile.
Cele doua ghiduri ale solicitantului pentru Măsura 121 le gasiți chiar pe prima pagină AICI (www.apdrp.ro) și vă oferă o descriere completă a programului, criteriile de punctaj și de selecție a proiectelor precum și condițiile de eligibilitate și invesțiile eligibile.
Daca ați parcus pașii propuși mai sus și doriți să vă dezvoltați exploatația dvs sau chiar să înființați una cu fonduri nerambursabile, noi vă putem ajuta în acest sens și să vă fim alături de la depunerea proiectului până la încasarea ultimei tranșe de ajutor nerambursabil.
Emanuel Cadar – Consultant ROMCOM
Telefon: 0751218151
Email: emanuel.cadar@romcom.ro
Emanuel Cadar

Despre autor

Despre autor: Emanuel lucrează în cadrul biroului din Oradea, şi este specializat în scrierea de proiecte de finanţare pentru întreprinderi de producţie şi servicii. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus