Development solutions for small businesses

Măsura 121 – Modernizarea exploatațiilor agricole

By on 10 November 2010 in Finanțări nerambursabile

Sesiunea pentru depunerea proiectelor în cadrul măsurii 121 s-a încheiat în 29 octombrie 2010, aceasta fiind a șaptea sesiune de depunere de proiecte. Această măsură a fost creată cu scopul de a ajuta fermele agricole, existente sau noi înființate, prin dotarea cu echipamente performate sau pentru construcția de noi spații moderne pentru creșterea animalelor.

De la prima sesiune până în prezent, Ghidul Solicitantului a cunoscut schimbări sesiune de sesiune, cea mai recentă fiind introducerea obligativității unei scrisori de garanție bancară sau prezentarea unui extras de cont care să acopere cofinanțarea beneficiarului. Cu toate aceste schimbări continue, publicarea modificărilor în Ghidul Solicitantului doar cu câteva săptămâni înainte de lansarea sesiunilor, schimbarea regulilor în timpul sesiunilor, scăderea procentului valorii nerambursabile (și lista ar putea continua), această măsură este una din cele mai solicitate, bugetul alocat fiind depășit de mai multe ori în fiecare sesiune.

Cu toate acestea, o dată cu obligativitatea existenței unei scrisori de confort (care înseamnă ca un credit să fie deja aprobat pentru această investiție) sau a unui extras de cont care să dovedească existența cofinanțării proiectului, mă așteptam ca numărul de proiecte depuse să fie semnificativ mai mic. De ce? Pentru că, în ultimii doi ani, numărul de proiecte contractate dar neimplementate (în unele cazuri nu s-a făcut nici o activitate după semnarea contractului de finanțare) a crescut tot mai mult și problema adevărată este că aceste proiecte nefinalizate sunt proiectele cu valori mari (de la câteva sute de mii de euro până la proiecte de 1,5-2 mil. Euro), foarte mulți bani fiind astfel blocați și inaccesibili fermelor mai mici cu investiții mai mici care puteau fi și finalizate. Pentru aceste proiecte există cereri depuse la Oficiile Județele Regionale de prelungire a perioadei de implementare, principala justificare fiind lipsa de finanțare.

Pornind de la aceasta premisă, logica mea era că daca nu sunt bani pentru implementarea unor proiecte deja contractate, nu vor fi bani nici la depunerea unor noi proiecte. Realitatea a dovedit contrariul. în ultima sesiune, proiectele depuse au depășit cu 250 milioane euro suma alocată pentru această sesiune de 100 milioane euro iar părerea mea este că în majoritatea cazurilor, s-a prezentat extras de cont nu scrisoare de garanție bancară. Deci bani sunt. Eu văd câteva posibilități: fie agricultura a devenit mai atractivă în ultimul an și a atras investitori noi, fie agricultura merge așa de bine încât unii fermieri care până acum nu au putut face proiect din diverse motive acum s-au hotărât să depună un proiect, fie cei care au depus un proiect s-au hotărât să mai depună unul.

Nu știu care este varianta corectă însă un lucru e clar: sunt bani pentru investiții în agricultură. Și atunci de ce nu sunt bani pentru implementarea proiectelor existente? Vor face ceva autoritățile pentru deblocarea sumelor blocate în proiectele neimplementate. Ei zic ca da. Vom vedea.

Emanuel Cadar

Despre autor

Despre autor: Emanuel lucrează în cadrul biroului din Oradea, şi este specializat în scrierea de proiecte de finanţare pentru întreprinderi de producţie şi servicii. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus